Zupa pomidorowa z pierożkami ravioli



Zupa pomidorowa z pierożkami ravioli



Zupa pomidorowa, to jedna z najbardziej popularnych w Polsce zup. Zazwyczaj podaje się ją z makaronem lub ryżem.
Dziś proponuję pomidorową z włoskimi pierożkami ravioli. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Dzięki dodaniu przecieru pomidorowego Łowicz jest intensywnie pomidorowa, a z ravioli wystarczająco sycąca, aby zastąpić również drugie danie.


Składniki:


2 kostki rosołowe drobiowe
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku (rozgniecione)
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu 
500 g przecieru pomidorowego Łowicz
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka suszonej lub trochę świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej lub trochę świeżej pietruszki
2-3 liście laurowe
250 g pierożków ravioli
1/2 szklanki śmietany
ser tarty do posypania 


Do garnka o pojemności o. 2,5 litra wlać 1,5 litra wody, dodać kostki rosołowe, cebulę, czosnek, czosnek niedźwiedzi, czerwony pieprz, przecier pomidorowy Łowicz, ocet balsamiczny, cukier, bazylię, pietruszkę i liście laurowe.
Gotować ok. 15 minut.
W czasie gdy zupa się gotuje, ugotować oddzielnie pierożki ravioli, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z zupy wyjąć cebulę, ząbki czosnku i liście laurowe, i wyrzucić.
Ugotowaną zupę zabielić śmietaną, rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy.

Podawać gorącą z pierożkami ravioli. Zupę można posypać tartym serem (np. parmezanem).

Smacznego :)


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty