Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Danie proste i tanie, a smakuje wybornie. Moja babcia nazywała to danie krokietami, a ja je wprost uwielbiałem. Zamiast z pieczarek, można zrobić sos z grzybów leśnych, suszonych lub w sezonie ze świeżych.
Składniki na kotlety:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu
olej
bułka tarta do obtoczenia
ewentualnie sól do smaku
Składniki na sos:
250 g pieczarek
1 mała cebula
3 szklanki wody
1 kostka bulionowa, grzybowa
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietany
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieść w garnku.
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i lekko przyrumienić na oleju.
Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, gdyby masa była za mało słona. Całość dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Podawać gorące z sosem pieczarkowym.
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do odparowania soku.
Dodać wodę, kostkę grzybową i przyprawy, i dusić na małym ogniu ok.15 minut.
Dodać powoli mąkę, rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać
Następnie do sosu dodać śmietanę, rozrobioną w małej ilości gorącego sosu, wymieszać.
Smacznego :)
Polecam dodać do masy ziemniaczanej trochę (albo trochę więcej ;)) gałki muszkatołowej - efekt bardzo smakowity, gałka świetnie komponuje się z ziemniakami. Co do nazwy - też spotkałem się z określeniem krokiet w odniesieniu do kotlecików z ugotowanych warzyw i podobno to jest właśnie poprawna nazwa. A popularne u nas danie zwane krokietem to po prostu pasztecik. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń