Makaron ryżowy po chińsku
Niedawno robiłem sajgonki i zostało mi sporo kupionych do nich składników. Wpadłem więc na pomysł zrobienia z nich makaronu na sposób chiński. Wystarczy makaron ryżowy, grzyby, trochę marchewki, kiełków i pyszne chińskie danie gotowe. Można do takiego makaronu dodać inne drobno pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka itp.
Składniki na makaron po chińsku:
kilka suszonych grzybów mun, przygotowanych wg przepisu na opakowaniu
150 g makaronu ryżowego, namoczonego wg przepisu na opakowaniu
150 g dowolnych kiełków (np. fasoli mung/azuki, soi, ciecierzycy itp.)
1 duża marchewka
szczypiorek
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1 papryczka chili, posiekana (lub dodać suszone płatki chilli)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
kilka posiekanych orzeszków arachidowych, uprażonych na patelni (niekoniecznie)
olej do smażenia
Grzyby i makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Grzyby odsączyć, pociąć na cienkie paski. Marchewkę obrać, pokroić w słupki.
Rozgrzać patelnię/wok, dodać 2-3 łyżki oleju, wrzucić marchewkę, smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać czosnek, imbir, chilli i grzyby i smażyć, aż zaczną się uwalniać aromaty przypraw.
Dodać makaron i chwilę smażyć, cały czas mieszając. Dodać sos sojowy, wymieszać.
Pod koniec smażenia dodać kiełki i smażyć mieszając, aż kiełki będą gorące.
Zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami, dodać olej sezamowy i wymieszać.
Podawać na ciepło.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz