Makaron ryżowy po chińsku


Makaron ryżowy po chińsku

Makaron ryżowy po chińsku


Niedawno robiłem sajgonki i zostało mi sporo kupionych do nich składników. Wpadłem więc na pomysł zrobienia z nich makaronu na sposób chiński. Wystarczy makaron ryżowy, grzyby, trochę marchewki, kiełków i pyszne chińskie danie gotowe. Można do takiego makaronu dodać inne drobno pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka itp.

Składniki na makaron po chińsku:


kilka suszonych grzybów mun, przygotowanych wg przepisu na opakowaniu
150 g makaronu ryżowego, namoczonego wg przepisu na opakowaniu
150 g dowolnych kiełków (np. fasoli mung/azuki, soi, ciecierzycy itp.) 
1 duża marchewka
szczypiorek
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1 papryczka chili, posiekana (lub dodać suszone płatki chilli)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
kilka posiekanych orzeszków arachidowych, uprażonych na patelni (niekoniecznie)
olej do smażenia


Grzyby i makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Grzyby odsączyć, pociąć na cienkie paski. Marchewkę obrać, pokroić w słupki.

Rozgrzać patelnię/wok, dodać 2-3 łyżki oleju, wrzucić marchewkę, smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać czosnek, imbir, chilli i grzyby i smażyć, aż zaczną się uwalniać aromaty przypraw.

Dodać makaron i chwilę smażyć, cały czas mieszając. Dodać sos sojowy, wymieszać.

Pod koniec smażenia dodać kiełki i smażyć mieszając, aż kiełki będą gorące. 
Zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami, dodać olej sezamowy i wymieszać.

Podawać na ciepło.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty