Gulyásleves - zupa gulaszowa



Gulyásleves - zupa gulaszowa



Polak, Węgier, dwa bratanki...
Ostatnio, robiąc zakupy w jednym z marketów, natrafiłem na promocję węgierskich zacierek Tarhonya (0,99 zł za 200 g). Nie mogła więc nie powstać zupa gulaszowa. Nie pamiętam smaku oryginalnej węgierskiej zupy, bo na Węgrzech byłem już dawno, dawno temu (w czasach, kiedy papierosy były u nas na kartki), ale myślę że ten przepis jest dość bliski oryginałowi.

Gulyásleves czyli zupa gulaszowa, to jedna z najpopularniejszych węgierskich potraw. Tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy, w kociołku nad ogniskiem. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, pachnąca pieczoną papryką i czosnkiem. Dzięki dodatkowi ziemniaków i węgierskich zacierek Tarhonya, zupa jest bardzo pożywna i sycąca.



Składniki na zupę gulaszową:


250 g mięsa wołowego
1 l bulionu wołowego
2 średnie czerwone papryki
1 duży pomidor (można zastąpić łyżką koncentratu pomidorowego)
1-2  ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki papryki łagodnej (wędzonej lub zwykłej)
1/2 łyżeczki papryki ostrej (wędzonej  lub zwykłej)
2 łyżki śmietany 
1 łyżka smalcu
2 liście laurowe
1/4 szklanki węgierskich zacierek Tarhonya (można zastąpić, dodając do zupy więcej ziemniaków)
sól i pieprz do smaku


Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli. Mięso posypać 1 łyżeczką papryki łagodnej, dodać roztarty z solą czosnek, wszystko dokładne wymieszać, włożyć do lodówki.

Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion. Upiec na basze, w piekarniku nagrzanym do 170-180oC, piec około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się lekko przypalić. Paprykę wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w paski.

Obrać cebule i ziemniaki . Cebulę pokroić w cienkie piórka, ziemniaki w kostkę. 

W rondlu podgrzać smalec, zdjąć rondel z ognia i pozwolić mu trochę ostygnąć. Dodać 2 łyżeczki papryki łagodnej, wymieszać i znowu postawić na ogniu (papryki nie można wrzucać bezpośrednio na gorący tłuszcz, bo stanie się gorzka). Dodać cebulę, mięso i wymieszać. Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, następnie dodać bulion i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie (ok.90 minut), następne dodać ziemniaki, pokrojonego pomidora i ostrą paprykę. Gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie, dodać wtedy pieczoną paprykę i zabielić śmietaną (rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy)

Gotować jeszcze 15 minut, aby smaki się przegryzły. 

Pod koniec gotowania dodać zacierki Tarhonya, przygotowane wg przepisu na opakowaniu. Jeśli nie mamy zacierek można do zupy dodać więcej ziemniaków.

Serwować na gorąco.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Też w tym sezonie robiłam oryginalna zupę gulaszą. bardzo podobnie, choć papryki nie piekałam.

    Pozdrawiam serdcznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić z pieczoną papryką, czasu to wcale więcej nie zajmuje (paprykę wkładamy do piekarnika i w tym czasie możemy przygotować pozostałe składniki), a zupa nabiera dzięki temu charakteru.

      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty