Indyjskie pierogi samosa z warzywami
Samosa, to danie kuchni indyjskiej, trójkątne pierogi, smażone na głębokim oleju. Nadziewane są najczęściej mocno przyprawionymi warzywami, farszem mięsnym lub z sera panir.
Jest to tradycyjny przepis kuchni indyjskiej. Źródło przepisu: 196flavors.com
Składniki (na 16 sztuk)
Ciasto na samosy:
450 g mąki pszennej
4 łyżki ghee (masła klarowanego) lub oleju rzepakowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Nadzienie warzywne:
5 średnich ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekanego
1 duża marchewka, pokrojona w kotkę (niekoniecznie)
220 g groszku konserwowego (odcedzonego z zalewy)
1 zielona papryczka chilli, pokrojona w paski
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty (ja użyłem łyżeczkę mielonego)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 pęczka świeżej kolendry, drobno posiekanej (ja zastąpiłem natką pietruszki)
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta na samosy:
W misce wymieszaj mąkę, kardamon, sodę i sól.
Dodaj ghee (masło klarowane) lub olej rzepakowy i jogurt; dokładnie wymiesza z suchymi składnikami.
Dolej 1/2 szklanki wody, wyrabiaj ok. 4 minut.
Jeśli to potrzebne, dodaj pozostałą wodę.
Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
Uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją olejem i przykryj szmatką/folią.
Zostaw w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.
Przygotowanie nadzienia warzywnego:
W rondelku podgrzej olej i dodaj cebulę oraz imbir.
Smaż 2 minuty, aż cebula zmięknie; dodaj czosnek.
Smaż 1 minutę.
Dodaj groszek, papryczkę chilli i marchewkę; gotuj 5 minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj utłuczone ziemniaki i pozostałe składniki.
Dobrze wymieszaj i gotuj 5 minut na małym ogniu.
Lepienie pierogów samosa:
Podziel ciasto na 8 równych części.
Z każdej części ciasta uformuj gładką kulkę.
Rozwałkuj kulkę ciasta na cienki placek i przetnij go na pół.
Z połówki placka uformuj stożek.
Zlepiaj i nadziewaj stożki ciasta tak, jak to pokazano na tym filmiku.
Smażenie:
W rondelku rozgrzej dobrze olej.
Samosy delikatnie wkładaj na gorący olej i smaż na złoty kolor.
Podawaj na gorąco z sosem kolendrowym lub chutney.
Jeżeli nie podajemy samosów bezpośrednio po przygotowaniu, należy usmażyć je ponownie w głębokim oleju, przez 1 minutę przed podaniem lub podgrzać w piekarniku.
Smacznego :)
Bardzo je lubię, ale jeszcze nie próbowałam ich zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, ciasto bardzo fajne wychodzi z tego przepisu. Nadzienie w sumie można dać dowolne, ja muszę wypróbować z kapustą i grzybami, i zrobić taką wersję polsko-indyjską :)
UsuńPozdrawiam
Jacek
Tyle co widziałam w TV, to kuchnia indyjska jawi się mi jako jeden wielki talerz przystawek. Ta propozycja to tylko 1/10 część z tego. W kuchni polskiej mamy też taką tradycję, która funkcjonuje raz w roku- w wigilię BN. Wtedy na talerz nakładamy sobie ciut tego czy owgo, tu kapustka z grzybami, a to z grochem, a to ociupinka makiełek, krokiecik itp.... osobno te dania nie istnieją. Co ja gadam- jako zakąseczka do piwa, dlaczego nie ?
OdpowiedzUsuńJestem za :D
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Ja, kuchnie indyjską kojarzę tylko z curry, samosami i poczęstunkami serwowanymi przez członków MTŚK podczas festiwali rockowych. Tak, że wiem o niej tyle co nic. Dla mnie, wyróżnikiem jest różnorodność używanych tu przypraw.
UsuńPrzepis pochodzi ze strony 196flavors.com, gdzie można znaleźć przepisy na tradycyjne dania z różnych stron świata. Co ciekawe jedynym przepisem reprezentującym Polskę są na niej bajgle, których nigdy nie jadłem. Tak więc, dzisiaj piekę bajgle :)
Pozdrawiam
Jacek
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
Usuń