Żeberka w pomarańczach
Składniki:
0,75-1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
2 łyżeczki miodu lub cukru
4 łyżki oleju
4 łyżeczki przyprawy do żeberek
2 rozgniecione ząbki czosnku
pieprz kolorowy
sól do smaku
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcję. W naczyniu żaroodpornym wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać żeberka i dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka do kilkunastu godzin (najlepiej dzień przed pieczeniem).
Piec około 60-80 minut w temperaturze 170 °C, pierwsze 40 minut przykryte pokrywką, potem do zrumienienia.
Do żeberek pod koniec pieczenia można dodać kawałki obranej pomarańczy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz