Szparagi zapiekane w cieście francuskim



Szparagi zapiekane w cieście francuskim


Sezon na szparagi rozpoczęty! 
A oto bardzo prosty i szybki sposób ich przygotowania:


Składniki:


2 opakowania (2x275 g) ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
około 30-40 g tartego sera twardego, np. parmezanu
sól do smaku


Odłamać twarde końce szparagów (odrzucić), zielone łodyżki umyć pod bieżącą wodą. Szparagi położyć na talerzu i posypać solą.
Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty o długości około 8 cm i wysokości kilka centymetrów mniejszej od długości szparagów (aby końce szparagów wystawały poza ciasto).  Każdy prostokąt ciasta posypać na środku tartym serem. Na kawałkach ciasta ułożyć szparagi i zawinąć. 

Piekarnik nagrać do 200oC. Zawinięte w ciasto szparagi układać na papierze do pieczenia i piec 12-15 minut

Podawać na gorąco, jako przekąskę.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty