Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Sezon na szparagi rozpoczęty!
A oto bardzo prosty i szybki sposób ich przygotowania:
Składniki:
2 opakowania (2x275 g) ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
około 30-40 g tartego sera twardego, np. parmezanu
sól do smaku
Odłamać twarde końce szparagów (odrzucić), zielone łodyżki umyć pod bieżącą wodą. Szparagi położyć na talerzu i posypać solą.
Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty o długości około 8 cm i wysokości kilka centymetrów mniejszej od długości szparagów (aby końce szparagów wystawały poza ciasto). Każdy prostokąt ciasta posypać na środku tartym serem. Na kawałkach ciasta ułożyć szparagi i zawinąć.
Piekarnik nagrać do 200oC. Zawinięte w ciasto szparagi układać na papierze do pieczenia i piec 12-15 minut
Podawać na gorąco, jako przekąskę.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz