Sałatka z quinoa, szparagami, pomidorami i serem feta
Składniki na sałatkę:
1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
1 szklanka wody
7 zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanego szczypiorku
30 g pestek dyni lub słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g sera typu feta w kostkach (w zalewie)
sól i pieprz do smaku
Szparagi opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki.
Komosę dokładnie przepłukać na sitku, zalać 1 szklanką osolonej wody i gotować 5 minut pod przykryciem. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi. Zostawić przykryte na 15 minut, ostudzić.
Pomidorki sparzyć, pokroić na połówki,
Do kaszy i szparagów dodać resztę składników: pokrojone pomidory, posiekany szczypiorek, lekko zrumienione na patelni pestki. Skropić sokiem z cytryny i zalewą z sera typu feta , doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i posypać kostkami sera.
Smacznego :)
Pyszna sałatka, skusiłabym się na taką :)
OdpowiedzUsuń