Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1-2 kajzerki (mogą być czerstwe lub suche)
1 średnia cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2-3 szczypty pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku (niekoniecznie)
1 łyżeczka czosnku granulowanego (niekoniecznie)
mąka pszenna do obtoczenia klopsików
2 łyżki oleju
Kajzerki włożyć do miski, zalać zimną wodą, kiedy namiękną dokładnie odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, lekko zarumienić na oleju. Odstawić do przestygnięcia.
Do odciśniętych bułek dodać mięso, przyprawy, jajko i przestygniętą cebulę.
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Formować niewielkie kulki, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć partiami klopsiki z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
1,5 litra zimnej wody
1 i 1/2 kostki rosołowej
2-3 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 rozgniecione ząbki świeżego
1/2 średniej cebuli
Do garnka pojemności ok. 2,5 litra wlać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 i 1/2 kostki rosołowej, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i połówkę cebuli.
Od czasu zagotowania, gotować 15 minut na małym ogniu.
Cebulę i przyprawy odcedzić i wyrzucić.
W niewielkiej ilości wywaru rozprowadzić dokładnie przecier pomidorowy. Dodać do wywaru.
Ewentualnie dodać majeranek.
Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z sosem.
Gotować na małym ogniu ok. 15 min.
Podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz