Awanturka - pasta z wędzonej ryby i twarogu
Awanturka - moim zdaniem, bardzo smaczna pasta do chleba.
Jest to ciekawe połączenie smaków: twaróg + wędzona ryba.
Do zrobienia pasty można wykorzystać różne wędzone ryby: szprota, makrelę, tuńczyka itp. Mogą być zarówno świeżo wędzone, jak i z puszki.
Składniki na pastę:
170 g (1 puszka) szprota podwędzanego w oleju, zalewę zostawiamy do ewentualnego wykorzystania
250 g twarogu półtłustego
1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
trochę posiekanego szczypiorku (niekoniecznie)
1 ogórek kiszony lub konserwowy, pokrojony w drobną kostkę (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku
Rybę i twaróg wymieszać i rozgnieść (np. widelcem lub zblendować) na jednolita masę.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Gdyby pasta była zbyt sucha, można dodać trochę zalewy z puszki lub dodać więcej majonezu.
Wstawić pastę na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Używać do smarowania pieczywa samodzielnie, lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz