Galaretka drobiowa
Składniki:
0,5 kg mięsa z piersi kruczka
1,5 litra wody
2 kostki rosołowe warzywne
3-4 marchewki
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
0,5 puszki groszku konserwowego
6 łyżeczek żelatyny
natka pietruszki
Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
Do garnka włożyć mięso, wlać wodę, dodać kostki rosołowe, marchewkę i przyprawy.
Gotować na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny.
Wyjąć mięso, marchewkę i przyprawy. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę w kostkę. Przyprawy wyrzucić.
Wywar przecedzić, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Mięso wymieszać w misce z marchewką i groszkiem, dodać trochę posiekanej natki pietruszki.
Przełożyć do salaterek lub miseczek i zalać wywarem.
Po wystygnięciu wstawić do lodówki do stężenia.
Podawać polaną octem lub skropioną sokiem z cytryny.
Domowa galaretka jest pyszna ! :) Zapraszam do mnie na konkurs :)
OdpowiedzUsuń