Falafel z sosem tahini


Falafel z sosem tahini


Falafel to bardzo popularna potrawa wegańska, pochodząca z krajów arabskich. Są to kulki-kotleciki zrobione z ciecierzycy lub bobu, z dodatkiem cebuli, pietruszki i aromatycznych przypraw. 
Do falafela podaje się zazwyczaj sos tahini z pasty sezamowej i jogurtu.


Składniki:


500 g ciecierzycy lub suchego bobu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej

kilka łyżek wody
olej do smażenia

Ciecierzycę przepłukać na sitku, namoczyć w misce, zostawić na noc. 
Cebulę, czosnek obrać i rozdrobnić.
Ciecierzycę odsączyć, dodać cebulę i czosnek i zmielić wszystko  blenderem lub malakserem. 
Dodać posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli  jest za sucha, dodać kilka łyżek wody. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Masę nabierać łyżką stołową i formować falafele. Smażyć na rozgrzanym oleju, po obu stronach. 

Podawać z surówką, sosem tahini i pieczywem (np. pitą). Oczywiście sos tahini można zastąpić innym ulubionym sosem, np. czosnkowym.


Sos tahini


2-3 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól, kumin i ostra papryka do smaku
natka pietruszki do przybrania

W miseczce utrzeć czosnek z pastą sezamową, dodać sok z cytryny i ucierać, aż powstanie gęsta pasta. 
Dodawać stopniowo jogurt, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. 
Można także wszystkie składniki zmiksować w blenderze. 
Przyprawić do smaku papryką, kuminem i solą. 

Podawać przybrany natką  pietruszki.

Komentarze

  1. ciecierzyca (Cicer arietinum) i cieciorka (Lathyrus sativus) to dwie rozne rosliny, nie wiem czemu w Polsce przyjelo sie, ze to to samo....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory myślałem, że to to samo, w przepisie chodzi oczywiście o ciecierzycę pospolitą (Cicer arietinum L.). Z cieciorką sprawa nie jest zbyt jasna, bo Wikipedia podaje, że cieciorka to Coronilla L. Z kolei Lathyrus sativus to groszek siewny. Wszystkie, w każdym razie należą do bobowatych.
      Dzięki za zwrócenie uwagi :)
      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń
  2. Uwielbiam falafele ;) Ale takiego sosu jeszcze nie próbowałam i na pewno go spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty