Falafel z sosem tahini
Falafel to bardzo popularna potrawa wegańska, pochodząca z krajów arabskich. Są to kulki-kotleciki zrobione z ciecierzycy lub bobu, z dodatkiem cebuli, pietruszki i aromatycznych przypraw.
Do falafela podaje się zazwyczaj sos tahini z pasty sezamowej i jogurtu.
Składniki:
500 g ciecierzycy lub suchego bobu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kilka łyżek wody
olej do smażenia
Ciecierzycę przepłukać na sitku, namoczyć w misce, zostawić na noc.
Cebulę, czosnek obrać i rozdrobnić.
Ciecierzycę odsączyć, dodać cebulę i czosnek i zmielić wszystko blenderem lub malakserem.
Dodać posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli jest za sucha, dodać kilka łyżek wody. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Masę nabierać łyżką stołową i formować falafele. Smażyć na rozgrzanym oleju, po obu stronach.
Podawać z surówką, sosem tahini i pieczywem (np. pitą). Oczywiście sos tahini można zastąpić innym ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Sos tahini
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól, kumin i ostra papryka do smaku
natka pietruszki do przybrania
W miseczce utrzeć czosnek z pastą sezamową, dodać sok z cytryny i ucierać, aż powstanie gęsta pasta.
Dodawać stopniowo jogurt, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Można także wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Przyprawić do smaku papryką, kuminem i solą.
Podawać przybrany natką pietruszki.
ciecierzyca (Cicer arietinum) i cieciorka (Lathyrus sativus) to dwie rozne rosliny, nie wiem czemu w Polsce przyjelo sie, ze to to samo....
OdpowiedzUsuńDo tej pory myślałem, że to to samo, w przepisie chodzi oczywiście o ciecierzycę pospolitą (Cicer arietinum L.). Z cieciorką sprawa nie jest zbyt jasna, bo Wikipedia podaje, że cieciorka to Coronilla L. Z kolei Lathyrus sativus to groszek siewny. Wszystkie, w każdym razie należą do bobowatych.
UsuńDzięki za zwrócenie uwagi :)
Pozdrawiam
Jacek
Uwielbiam falafele ;) Ale takiego sosu jeszcze nie próbowałam i na pewno go spróbuję :)
OdpowiedzUsuń