Schab dojrzewający
Składniki na schab dojrzewający:
ok. 1 kg schabu bez kości
3/4 szklanki cukru
3 łyżki soli (najlepiej niejodowanej)
1 łyżka soli do peklowania
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kolendry (zmielonej)
1 łyżeczka pieprzu
papryka słodka - 1 łyżka
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżka czosnku granulowanego
pończocha lub gaza
Dzień 1
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić wszystkie błony i tłuszcz.
Obtoczyć dokładnie w cukrze, umieścić w plastikowym lub szklanym pojemniku. Schab nie powinien leżeć bezpośrednio na dnie pojemnika (będzie z niego wyciekać woda), należy podłożyć jakiś ruszt, podkładkę lub zakrętki od butelek.
Schować do lodówki na 24 godziny. W po połowie tego czasu mięso przekręcić, aby równomiernie odciekało.
Dzień 2
Schab wyjąć z lodówki, opłukać z cukru zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyć również pojemnik oraz ruszt.
Sól i peklosól dokładnie ze sobą wymieszać, obtoczyć w tym mięso. Schab włożyć do pojemnika z rusztem.
Schować do lodówki na 24 godziny. W po połowie tego czasu mięso przekręcić, aby równomiernie odciekało.
Dzień 3
Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, np. w słoiku.
Schab wyjąć z lodówki, opłukać z soli zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyć również pojemnik oraz ruszt.
Mięso obtoczyć w mieszance przypraw, włożyć do pojemnika z rusztem.
Schować do lodówki na 24 godziny.
Dojrzewanie
Po 24 godzinach wyjąć schab z lodówki, nie opłukiwać go z przypraw.
Mięso razem z przyklejonymi przyprawami włożyć do pończochy lub owinąć dokładnie gazą.
Przymocować do tego sznurek i zawiesić w przewiewnym i suchym miejscu.
Mięso powinno w ten sposób dojrzewać od 7 do 14 dni.
Smacznego :)
Właśnie dziś drugi raz robię taki schab. Za pierwszym razem z braku wędzonej papryki, podrasowałam go trochę zamykając na 24 h w szybkowarze, w którym uprzednio podgrzałam garść siana, aż się pojawił dym. Po wystudzeniu zamkniętego szybkowara wrzuciłam tam na sitku schab i włozyłam całośc na 24h do lodówki. Polecam. Można to zrobić też z innym garnkiem, ale szybkowar jest szczelny, a to duży plus. Teraz zrobiłam z wędzoną papryką, ale po zastanowieniu tez go tak "podwędziła", bo jakoś mało czadu daje ta papryka
OdpowiedzUsuńWędzona papryka nie sprawi, że schab będzie miał smak wędzonki, ale jaki taki aromat nadaje. O wędzeniu w garnku słyszałem, ale jeszcze tego nie próbowałem robić. Może kiedyś?
Usuń