Gulasz wieprzowy
Składniki na 2-3 porcje gulaszu:
500 g mięsa wieprzowego (np. z łopatki, szynki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu lub oleju
1-2 marchewki
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżeczki przyprawy do gulaszu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki , najlepiej wędzonej
1 kostka bulionowa
2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.2 cm.
Cebulę i czosnek obrać. Czosnek posiekać, rozetrzeć z niewielką ilością soli, cebulę pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki.
W rondlu rozgrzać smalec lub olej, dodać mięso, czosnek i cebulę. Podsmażać wszystko przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać przyprawy: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, przyprawę do gulaszu i mieloną słodką paprykę.
Następnie dodać 3 szklanki wody i kostkę bulionową. Gotować pod przykryciem ok. 90 minut, aż mięso będzie kruche i miękkie.
Zabielić śmietaną, rozrobioną z niewielką ilością gorącego sosu. Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
Podawać na gorąco z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Ja, tym razem podałem gulasz z węgierskimi zacierkami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz