Jak zrobić domowe lody?


Jak zrobić domowe lody?


Wiosna zaczyna robić się coraz cieplejsza i bardziej słoneczna. Już niedługo lato i związane z nim upały. A na upały - najlepsze lody :)


Składniki na lody domowe:


330 ml śmietany 30%
2-3 jajka
100 g cukru
1 łyżka letniej, przegotowanej wody

Skorupki jajek dokładnie myjemy detergentem i oparzamy wrzątkiem!
Używamy tu surowych jajek, więc raczej sklepowych niż "od baby z targu". Byłbym też ostrożny z podawaniem dzieciom, szczególnie małym.

Do zrobienia lodów potrzebujemy trzech misek (do ubijania śmietany najlepsza będzie metalowa miska lub garnek). Miskę do śmietany schładzamy, wkładając ją wcześniej do zamrażalnika

W schłodzonej, metalowej misce/garnku umieszczamy zimną śmietanę, w osobnej misce białka, w trzeciej żółtka.

Bezpośrednio po przelaniu śmietany do miski, ubijamy ją mikserem na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy połowę cukru i 1 łyżkę wody. Całość miksujemy, aż będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier i jeszcze trochę miksujemy.

Do zmiksowanych żółtek dodajemy powoli ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Potem dodajemy powoli śmietanę i znowu delikatnie mieszamy, do połączenia składników.

Do takiej masy możemy dodać np. bakalie, zblendowane owoce, kawę rozpuszczalną itp.

Uzyskaną masę przekładamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Masę mrozimy kilka godzin, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Domowe lody smakują najlepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysze :) A dałoby się zrobić je na smak mangowy? Bo uwielbiam mango :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty