Jak zrobić domowe lody?
Wiosna zaczyna robić się coraz cieplejsza i bardziej słoneczna. Już niedługo lato i związane z nim upały. A na upały - najlepsze lody :)
Składniki na lody domowe:
330 ml śmietany 30%
2-3 jajka
100 g cukru
1 łyżka letniej, przegotowanej wody
Skorupki jajek dokładnie myjemy detergentem i oparzamy wrzątkiem!
Używamy tu surowych jajek, więc raczej sklepowych niż "od baby z targu". Byłbym też ostrożny z podawaniem dzieciom, szczególnie małym.
Do zrobienia lodów potrzebujemy trzech misek (do ubijania śmietany najlepsza będzie metalowa miska lub garnek). Miskę do śmietany schładzamy, wkładając ją wcześniej do zamrażalnika
W schłodzonej, metalowej misce/garnku umieszczamy zimną śmietanę, w osobnej misce białka, w trzeciej żółtka.
Bezpośrednio po przelaniu śmietany do miski, ubijamy ją mikserem na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy połowę cukru i 1 łyżkę wody. Całość miksujemy, aż będzie biała i puszysta.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier i jeszcze trochę miksujemy.
Do zmiksowanych żółtek dodajemy powoli ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Potem dodajemy powoli śmietanę i znowu delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
Do takiej masy możemy dodać np. bakalie, zblendowane owoce, kawę rozpuszczalną itp.
Uzyskaną masę przekładamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Masę mrozimy kilka godzin, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego :)
Domowe lody smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysze :) A dałoby się zrobić je na smak mangowy? Bo uwielbiam mango :)
OdpowiedzUsuń