Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty, z mięsem, ryżem i komosą



Składniki na ok. 15 szt. gołąbków:


1 główka młodej kapusty

Farsz:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
1/2 szklanki komosy ryżowej (zamiast komosy może być dodatkowa torebka ryżu)
1 torebka ryżu
Przyprawy do farszu: 
1/2 łyżeczki pieprzu 
1 łyżeczka słodkiej papryki, , 
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku

Sos:
1,5 litra wody 
2 kostki bulionowe
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie farszu do gołąbków:


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (zeszklić) na oleju. 

Komosę dokładnie przepłukać na sitku, zalać 1 szklanką osolonej wody i gotować 5 minut pod przykryciem. Zostawić przykrytą na 15 minut, ostudzić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.

W misce wymieszać mięso, jajko, przesmażoną cebulę, komosę i ryż. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.


Zwijanie i przygotowanie gołąbków:


W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ewentualnie sól i pieprz do smaku.

Z kapusty poobrywać wierzchnie liście, usunąć nożem głąb. W oddzielnym garnku, obgotować kapustę przez ok. 5 minut od zagotowania wody. Odrywać po kolei liście i nadziewać farszem zawijając jak krokiety. Uformowane gołąbki delikatnie przekładać do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem. Na dno garnka można położyć liście kapusty, jeśli jakieś nam zostaną.

Gotować gołąbki w bulionie, na małym ogniu przez ok. 15 minut od zagotowania.


Przygotowanie sosu:


Do bulionu, w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Śmietanę rozrobić dokładnie z niewielka ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu, wymieszać. Sos można zagęścić, dodając do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.

Smacznego :)






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty