Pierogi z bryndzą (Bryndzové pirohy)
Składniki na ok.21 pierogów z bryndzą:
750 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
1 jajko
250 g bryndzy
50 g masła
150 g słoniny lub boczku
kwaśna śmietana
szczypiorek, koper
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki umyć, wyszorować, ugotować w mundurkach. Przestudzić, aż będą chłodne, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Farsz do pierogów:
Odważyć 150 g startych ziemniaków, dodać 50 g masła, 250 g bryndzy, trochę posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Farsz dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku (Uwaga: sama bryndza jest zazwyczaj wystarczająco słona).
Ciasto na pierogi:
Do reszty startych ziemniaków dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto, aby chwilę odpoczęło. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić z ciasta kółka.
Na każde kółko położyć kulkę farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Ciasto sklejać, nie zahaczając o farsz, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga.
Sklejone brzegi dociskać ząbkami widelca.
Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu, ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na gorąco, okraszone smażoną słoniną lub boczkiem, polane kwaśną śmietaną i posypane szczypiorkiem lub koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz