Kluski na parze - Pampuchy
Kolejny ze smaków dzieciństwa. Takimi pampuchami ze słodką śmietaną zajadałem się, kiedy chodziłem do podstawówki. W pobliżu szkoły był mini bar, coś w rodzaju dzisiejszego fast foodu, gdzie za grosze można było się najeść pampuchami ze słodką śmietaną, plackami ziemniaczanymi z cukrem, a potem popić to wszystko czerwoną oranżadą :)
Składniki na ok. 7-8 szt. klusek na parze
250 g mąki pszennej
1 jajko
3 łyżeczki masła
1 łyżeczka soli
Na rozczyn:
15-20 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka
1,5 łyżeczki cukru
Rozczyn:
Wszystkie składniki na rozczyn wymieszać dokładnie w misce (mleko powinno być letnie, nie gorące). Przykryć ściereczką lub folią i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 10-15 minut, do wyrośnięcia .
Ciasto:
Do miski z rozczynem dodać resztę mąki, jajko, masło i sól. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania, do czasu kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski, oraz stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką/folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 50-60 minut.
Po wyrośnięciu, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i podzielić na 7-8 kawałków. Kawałki ciasta uformować w kulki i układać na oprószonym blacie/stolnicy. Kluski przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć koszyk do gotowania na parze lub nałożyć na garnek gazę, przymocowaną mocno sznurkiem, tak aby po położeniu klusek nie zsuwała się z garnka.
Wyrośnięte pampuchy kłaść po 2-3 na koszyku do gotowania lub gazie i przykryć.
Gotować na parze ok. 10 min.
Podawać bezpośrednio po ugotowaniu, polane słodką śmietaną. Można podawać również z mięsem i sosem, np. z gulaszem.
Smacznego :)
Pyszne wspomnienie z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńU mnie w chałupie w Poznaniu te pampuchy to są pyzy. Podajemy je do dań wytrawnych zamiast pyrek lub szagówek. Dom tego gulsza wieprzowy, kapusta i hulaj dusza piekła nie ma :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Dla mnie pyzy, to zawsze były ziemniaczane, z nadzieniem mięsnym lub bez. Ale wiem, że są też drożdżowe, gotowane na parze. Co region Polski, to inna nazwa na różne potrawy :)
UsuńA jest też jakiś rodzaj czeskich knedlików, które bardzo przypominają pampuchy, często podawane właśnie z gulaszem.
Pozdrawiam :)
Jacek