Botwinka
Kolejna tradycyjna potrawa z nowalijek. Botwinka - zupa z młodych buraczków.
Składniki na 2 porcje botwinki:
3/4 litra wody
1 kostka rosołowa warzywna
1/2 małej cebuli
1-2 ziarenka ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
7-10 ziarenek czarnego pieprzu
pęczek botwinki
ząbek czosnku (posiekany)
masło
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
3 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
natka kopereku
Przygotować bulion:
Do garnka włożyć kostkę rosołową warzywną, pół małej cebuli, przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty. Zalać wodą, gotować ok. 10 minut. Bulion przecedzić, cebule i przyprawy wyrzucić.
Botwinkę dokładnie opłukać, buraczki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Liście z łodyżkami pokroić na kawałki.
W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i buraczki, poddusić kilka minut. Dodać liście i łodyżki, dusić ok. 5 minut. Dodać przecedzony bulion, cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu kilkanaście minut, aż buraczki będą prawie miękkie. Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy, wymieszać. Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
Posypać posiekanym koperkiem, podawać na gorąco.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz