Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana, to bardzo smaczne i proste wiosenne danie. Taką pachnąca świeżym koperkiem kapustę można serwować samodzielnie, z młodymi ziemniakami, chlebem lub jako dodatek do drugiego dania.
Składniki na kapustę zasmażaną:
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
4 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 duży pęczek koperku
Z kapusty poobrywać wierzchnie liście. Kapustę umyć, dosyć drobno pokroić, przełożyć do garnka, w którym będziemy ją gotować. Pokrojona kapustę sparzyć wrzącą wodą, wodę wylać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kapustę zalać wodą, tak aby była prawie zakryta, dodać ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Gotować na średnim ogniu ok. 40-50 minut, aż kapusta będzie miękka.
Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, uważać aby mąka się nie przypaliła. Zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać.
Koperek posiekać dodać do kapusty.
Kapustę gotować jeszcze kilka minut, aż zacznie robić się gęsta.
Podawać na gorąco z młodymi ziemniakami lub chlebem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz