Placki z młodych ziemniaków, z sosem tzatziki
Składniki na na placki ziemniaczane (12 szt.):
0,8 kg młodych ziemniaków
2 jajka
1 średnia cebula
10 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos tzatziki:
mały jogurt naturalny
1 ogórek świeży lub małosolny
przyprawa tzatziki
trochę świeżej naci koperku
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem, dodać do startych ziemniaków.
Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką, formując niewielkie placki. Smażyć na złotobrązowo z obu stron. Nadmiar oleju osuszyć papierowym ręcznikiem.
Podawać na gorąco z dowolnym sosem, gulaszem lub cukrem.
Sos tzatziki
Ogórek zetrzeć na tarce, koperek umyć i posiekać, dodać do jogurtu. Dodać do smaku przyprawę tzatziki. Wymieszać i włożyć na ok. 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
dawno już placków nie jadłam, muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuń