Awanturka - pasta z wędzonej ryby i twarogu


Awanturka - pasta z wędzonej ryby i twarogu



Awanturka - moim zdaniem, bardzo smaczna pasta do chleba. 
Jest to ciekawe połączenie smaków: twaróg + wędzona ryba.

Do zrobienia pasty można wykorzystać różne wędzone ryby: szprota, makrelę, tuńczyka itp. Mogą być zarówno świeżo wędzone, jak i z puszki.


Składniki na pastę:


170 g (1 puszka) szprota podwędzanego w oleju, zalewę zostawiamy do ewentualnego wykorzystania 
250 g twarogu półtłustego 
1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
trochę posiekanego szczypiorku (niekoniecznie)
1 ogórek kiszony lub konserwowy, pokrojony w drobną kostkę (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku


Rybę i twaróg wymieszać i rozgnieść (np. widelcem lub zblendować) na jednolita masę. 
Dodać pozostałe składniki, wymieszać. 
Gdyby pasta była zbyt sucha, można dodać trochę zalewy z puszki lub dodać więcej majonezu.
Wstawić pastę na  godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Używać do smarowania pieczywa samodzielnie, lub jako dodatek do kanapek.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty