Sałatka z quinoa, szparagami, pomidorami i serem feta



Sałatka z quinoa, szparagami, pomidorami i serem feta


Składniki na sałatkę:


1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
1 szklanka  wody
7 zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanego szczypiorku
30 g pestek dyni lub słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g sera typu feta w kostkach (w zalewie)
sól i pieprz do smaku

Szparagi opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki. 

Komosę dokładnie przepłukać na sitku, zalać 1 szklanką osolonej wody i gotować 5 minut pod przykryciem. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi. Zostawić przykryte na 15 minut, ostudzić.

Pomidorki sparzyć, pokroić na połówki,

Do kaszy i szparagów dodać resztę składników: pokrojone pomidory, posiekany szczypiorek, lekko zrumienione na patelni pestki.  Skropić sokiem z cytryny i zalewą z sera typu feta , doprawić solą i pieprzem.

 Wymieszać i posypać kostkami sera. 


Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty