Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym



Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Danie proste i tanie, a smakuje wybornie. Moja babcia nazywała to danie krokietami, a ja je wprost uwielbiałem. Zamiast z pieczarek, można zrobić sos z grzybów leśnych, suszonych lub w sezonie ze świeżych.


Składniki na kotlety: 


1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula lub 2 mniejsze 
1 jajko 
5-6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu 
olej
bułka tarta do obtoczenia  
ewentualnie sól do smaku


Składniki na sos: 


250 g pieczarek 
1 mała cebula 
3 szklanki wody 
1 kostka bulionowa, grzybowa
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
pieprz do smaku
2 łyżki  mąki pszennej
4 łyżki śmietany 


Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. 
Przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieść w garnku. 
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i lekko przyrumienić na oleju. 
Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, gdyby masa była za mało słona. Całość dokładnie wymieszać. 
Z ciasta formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. 

Podawać gorące z sosem pieczarkowym.


Przygotowanie sosu pieczarkowego: 


Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do odparowania soku. 
Dodać wodę, kostkę grzybową i przyprawy, i dusić na małym ogniu ok.15 minut. 
Dodać powoli mąkę, rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać
Następnie do sosu dodać śmietanę, rozrobioną w małej ilości gorącego sosu, wymieszać.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Polecam dodać do masy ziemniaczanej trochę (albo trochę więcej ;)) gałki muszkatołowej - efekt bardzo smakowity, gałka świetnie komponuje się z ziemniakami. Co do nazwy - też spotkałem się z określeniem krokiet w odniesieniu do kotlecików z ugotowanych warzyw i podobno to jest właśnie poprawna nazwa. A popularne u nas danie zwane krokietem to po prostu pasztecik. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty