Zrazy zawijane ze schabu



Zrazy zawijane ze schabu


Kruche i delikatne zrazy zawijane ze schabu. W ten sam sposób, można również przygotować zrazy z chudego mięsa wołowego, należy wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa do ok. 90-120 minut.

Składniki na zrazy zawijane :


500 g schabu bez kości
50 g słoniny lub boczku
1 duży ogórek konserwowy lub kiszony
1 duża cebula
musztarda
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 kostka rosołowa, grzybowa
sól i pieprz do smaku
olej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki śmietany


Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Pociąć na plastry grubości ok. 0,5 cm, rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Każdy z plastrów posmarować cienko musztardą.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórka pokroić w słupki, słoninę/boczek w cienkie paski
Na każdy plaster mięsa położyć trochę cebuli, słoniny/boczku oraz kawałek ogórka.
Plastry schabu z nadzieniem zwinąć w rulon i obwiązać ciasno nitką (aby nie rozleciały się podczas obsmażania i duszenia).

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zrazy z obu stron na złotobrązowy kolor. Przełożyć do rondla, podlać wodą, tak aby przykryła zrazy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku i kostkę rosołową. Dusić na małym ogniu, aż zrazy będą miękkie (ok. 60 minut). W razie potrzeby, dolewać co jakiś czas wodę.

Mąkę rozrobić z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu, wymieszać.
Śmietanę rozrobić z niewielką ilością  gorącego sosu, dodać do reszty sosu i dokładnie wymieszać.

Podawać na gorąco z ziemniakami/kaszą oraz surówką/buraczkami itp. Przed podaniem usunąć nitki!

Smacznego :)


Zrazy zawijane ze schabu

Komentarze

Popularne posty