Żurek

Żurek


Składniki:


500 g białej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
200 g wędzonej kiełbasy
2 kostki rosołowe warzywne
2-3 ząbki czosnku
10-15 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
kilka suszonych grzybów
1/2 litra domowego zakwasu na żurek lub sklepowy żurek w butelce
1 cebula
2 łyżki majeranku
1-2 łyżeczki chrzanu
100 ml śmietany 
3 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz do smaku

Zakwas na żurek nastawiamy co najmniej 3-5 dni przed gotowaniem żurku, możemy użyć też sklepowego żurku w butelce. 

Białą kiełbasę, kiełbasę wędzoną, boczek i suszone grzyby zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy 2 kostki rosołowe warzywne, rozgnieciony czosnek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około godziny, na małym ogniu. Wywar przecedzamy – z wywaru potrzebować będziemy kiełbasy, boczku i grzybów.
Kiełbasę i boczek kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i grzyby pokrojone w kostkę. Podsmażone, wrzucamy do odcedzonego wywaru. Następnie dodajemy zakwas na żurek i dokładnie mieszamy. Żurek przyprawiamy majerankiem, chrzanem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 10 minut, aż smaki się przegryzą . Zabielamy zupę śmietaną, wymieszaną z kilkoma łyżkami żurku. Przed podaniem, do każdego talerza wrzucamy pokrojone jajko na twardo.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty