Schab pieczony
Rewelacyjny na zimno, jako wędlina na kanapki. Można go również pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło.
Składniki:
1 kg schabu bez kości250 g (1 kostka) smalcu
5-6 ząbków czosnku
majeranek
sól
Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem. Czosnek posiekać lub zmiażdżyć, rozetrzeć z solą. Schab natrzeć czosnkiem z solą, posypać obficie majerankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę, Dookoła schabu poukładać kawałki smalcu, naczynie nakryć szczelnie folią aluminiowa.
Piec ok. 90-100 minut w temperaturze 170-180oC, ostatnie 15-20 minut piec już bez folii, tak aby schab się ładnie przyrumienił.
Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Na drugi dzień można kroić go już w cieniutkie plastry.
Smalec z pieczenia przelać do miseczki i ostudzić, jest wyborny na chlebek.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz