Karkówka z jabłkami i kopytkami razowymi
Składniki na karkówkę z jabłkami:
1 kg karkówki bez kości
1 cebula
4 jabłka
4 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oleju
2 kostki rosołowe
1 litr wody
1 łyżeczka curry
15-20 ziaren zielonego pieprzu
100 ml śmietany 18%
Karkówkę pociąć na plastry grubości ok. 1 cm, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso przyprawić czosnkiem i majerankiem, dokładnie wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki karkówkę podsmażać partiami na oleju, aż lekko się zarumieni. Przełożyć do garnka.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałym na patelni tłuszczu, dodając curry. Przełożyć do garnka.
Mięso z cebulą zalać litrem wody, dodać kostki rosołowe i zielony pieprz. Dusić ok 1 godzinę, pod przykryciem, na małym ogniu.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Sos zabielić śmietaną i wymieszać.
Składniki na kopytka razowe
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1 jajko
sól
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki ostygną, przecisnąć je przez praskę. Dodać mąkę i jajko. Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Z ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroić co 2 cm na ukos.
Wrzucać partiami na wrzątek i gotować na małym ogniu ok.2-3 min od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz