Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Ciasto na naleśniki:
340 ml mleka
340 ml wody (najlepiej mineralnej gazowanej)
1 jajko
260 g (2 szklanki) mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz szpinakowo-twarogowy:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 kostka twarogu
1 łyżka masła
1 łyżeczka granulowanego czosnku
szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w misce na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć rzadkie i spływać z łyżki. Ciasto odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
W tym czasie zrobić farsz do naleśników. Masło roztopić na patelni, dodać rozmrożony szpinak i mieszając poddusić, odparowując nadmiar wody. Doprawić czosnkiem, gałką muszkatołowa, solą i pieprzem. Dodać pokruszony twaróg i rozgnieść go widelcem, mieszając razem ze szpinakiem.
Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć w rulon.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz