Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe to proste ciasto sporządzane z mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Jest szybkie do zrobienia, smaczne i delikatne. Przypomina trochę biszkopt, jednak jest bardziej sypkie, ze względu na dodatek mąki ziemniaczanej. Polecam :)
Przepis, który wykorzystałem do jego upieczenia znalazłem na Mirabelkowym blogu
Składniki na ciasto piaskowe - forma 30x10 cm (keksówka)
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej, typ 450
1/2 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej
2/3 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Do dużej miski wbić 4 całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować na jasną, puszystą masę (ok.5 minut).
Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko miksować (tylko do połączenia składników).
Masło lub margarynę stopić w rondelku i gorące wlać do ciasta. Znowu krótko zmiksować, do do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy 30x10 cm (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (margaryną) i obsypanej mąką.
Piec w 180oC przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz