Ciasteczka cynamonowe
Ostatnio wciągnęło mnie pieczenie ciasteczek. Większość ciastek robi się bardzo szybko, a ich domowy smak wynagradza poświęcony im czas z nawiązką. Po ciasteczkach maślanych zabrałem się za cynamonowe. Równie smaczne jak poprzednie. Może nie tak ekstremalnie kruche jak maślane, ale za to z mniejszą ilością tłuszczu, więc pewnie mniej kaloryczne :) Mogą być świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy.
Tym razem korzystałem z przepisu ze strony ilovebake.pl
Składniki na 2 blachy ciasteczek cynamonowych
250 g mąki pszennej np. typ 450 (tortowa)
120 g zimnego masła lub margaryny
115 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
szczypta, dwie mielonego imbiru (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Schładzamy 20-30 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąką blacie kuchennym lub stolnicy. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek i przekładamy na papier do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180oC. Ciasteczka pieczemy w tej temperaturze przez ok. 15 min, aż lekko się zarumienią.
Smacznego :)
Kocham cynamon, a takie ciasteczka są naprawdę dobre. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/