Ciasto czekoladowo - kokosowe
Ciasto o bardzo intensywnie czekoladowym smaku, mocno wilgotne, przekładane kremem kokosowym.
W sam raz do porannej kawy.
Składniki na ciasto (forma 10x30 cm):
35 g gorzkiej czekolady
50 g kakao
120 g wrzącej wody
90 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
130 g cukru pudru
1 jajko
150 ml mleka
Czekoladę i kakao zalać wrzącą wodą w miseczce, mieszać, aż się rozpuszczą, wystudzić. Dodać mleko, dokładnie wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą: mąkę, sodę, proszek i sól.
W następnej misce zmiksować cukier, roztopione masło i jajko. Miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, zmiksować. Dodać suche składniki (mąka, soda, proszek i sól) i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Keksówkę (10x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto całkowicie wystudzić.
Krem kokosowy:
100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Śmietanę, cukier i serek ubić mikserem do uzyskania sztywnego, gęstego kremu. Dodać wiórki, wymieszać łyżką do połączenia.
Ciasto przekroić na 2 blaty, przełożyć kremem kokosowym. Wierzch udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa:
80 ml mleka
60 g gorzkiej czekolady
Mleko zagotować, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia, aż powstanie gładka polewa.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz