Ciasto "Murzynek"
Prosty, sprawdzony przepis na ciasto kakaowe z polewą, popularnie zwane "murzynkiem". Ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste. Bardzo trwałe, długo zachowuje świeżość.
Składniki:
200 g margaryny lub masła
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
kilka kropli aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej np.typ 450, 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek (4 duże lub 5 mniejszych)
80 g rodzynek (niekoniecznie)
W w rondelku rozpuścić: margarynę lub masło, cukier, kakao, mleko i aromat waniliowy. Gotować kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Odlać niepełne pół szklanki (na polewę), odstawić masę do ostudzenia.
Do przestygniętej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ucierać drewnianą łyżką lub zmiksować na jednolite, gładkie ciasto.
Białka ubić mikserem. Pianę delikatnie i powoli wmieszać łyżką w ciasto. Ewentualnie dodać rodzynki. Delikatnie mieszać, aż ciasto będzie jednolite.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C .
Ciasto przełożyć do dużej keksówki (10x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 175°C ok. 45-60 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu polać odstawioną wcześniej polewą.
Smacznego :)
Ale bym się skusiłam na kawałek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuń