Papryka faszerowana

Papryka faszerowana


Obok lecza, najczęściej przygotowywana przeze mnie potrawa z papryki. Pycha!


Składniki na ok. 5 papryk faszerowanych (dużych):


5 dużych, czerwonych papryk 

Farsz:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
1 torebka ryżu
Przyprawy do farszu: 
1/2 łyżeczki pieprzu 
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
trochę posiekanej natki pietruszki
sól do smaku

Sos:
1,5 litra wody 
1 kostka bulionowa
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie farszu:


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (zeszklić) na oleju. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.

W misce wymieszać mięso, jajko, przesmażoną cebulę i ryż. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.


Przygotowanie papryki:


W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową, dodać listki laurowe, ziele angielskie, mieloną słodką paprykę, ewentualnie sól i pieprz do smaku.

Papryki dokładnie umyć, odciąć górne części, wyciąć gniazda nasienne i wypłukać z nasion. Następnie papryki napełnić ściśle farszem, ponakrywać górną częścią. 

Przełożyć do garnka z bulionem i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut od zagotowania.


Przygotowanie sosu:


Do bulionu, w którym gotowała się papryka dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Śmietanę rozrobić dokładnie z niewielka ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu, wymieszać. Sos można zagęścić, dodając do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.

Smacznego :)


Papryka faszerowana





Komentarze

Popularne posty