Papryka faszerowana
Obok lecza, najczęściej przygotowywana przeze mnie potrawa z papryki. Pycha!
Składniki na ok. 5 papryk faszerowanych (dużych):
5 dużych, czerwonych papryk
Farsz:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
1 torebka ryżu
Przyprawy do farszu:
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
trochę posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Sos:
1,5 litra wody
1 kostka bulionowa
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (zeszklić) na oleju. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
W misce wymieszać mięso, jajko, przesmażoną cebulę i ryż. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie papryki:
W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową, dodać listki laurowe, ziele angielskie, mieloną słodką paprykę, ewentualnie sól i pieprz do smaku.
Papryki dokładnie umyć, odciąć górne części, wyciąć gniazda nasienne i wypłukać z nasion. Następnie papryki napełnić ściśle farszem, ponakrywać górną częścią.
Przełożyć do garnka z bulionem i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut od zagotowania.
Przygotowanie sosu:
Do bulionu, w którym gotowała się papryka dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Śmietanę rozrobić dokładnie z niewielka ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu, wymieszać. Sos można zagęścić, dodając do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz