Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem, fetą i boczkiem

Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem, fetą i boczkiem

Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem, fetą i boczkiem


Szybka i smaczna propozycja na obiad lub kolację.

Składniki na 3-4 porcje


500 g filetów z piersi kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
50 g sera typu feta
150 g boczku
2 łyżki oleju/oliwy
czosnek granulowany lub posiekany
przyprawa: "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
sól i pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić w rondelku, na małym ogniu, do odparowania wody.
Filety z kurczaka podzielić tak jak na kotlety, delikatnie zbić tłuczkiem.
Każdy kawałek fileta posmarować szpinakiem, położyć na nim pasek boczku i kawałek sera.
Posolić i popieprzyć do smaku, posypać czosnkiem, następnie zwijać jak roladki i przekładać do naczynia żaroodpornego.
Polać oliwą/olejem i obsypać z wierzchu przyprawą: "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią".
Zapiekać ok. 50 minut w przykrytym naczyniu, 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę (dla ładnego zrumienienia mięsa).

Podawać z makaronem lub pieczywem.

Smacznego :)



Komentarze

  1. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty