Knedle z mięsem

Knedle z mięsem

Bardzo smaczne knedle z mięsem. Do ich zrobienia możemy wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Ciasto jest puszyste, miękkie i delikatne - takie samo jak na knedle ze śliwkami. Knedle z tego ciasta bardzo łatwo się lepi i nie rozlatują się one podczas gotowania.

Składniki na ok. 35-40 knedli z mięsem: 


Farsz :


500 g mięsa mielonego 
2-3 łyżki natki pietruszki 
1-2 łyżki bułki tartej 
1 średnia cebula
sól i pieprz 
olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso się zetnie (stanie się jasne). Całość przestudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zblendowac na miałką masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, dodać trochę bułki tartej, dokładnie wymieszać . 

Ciasto:


1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
140 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1 jajko

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić całe jajko i wszystko delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Mieszać tylko do czasu, aż ziemniaki wchłoną całą mąkę, dłuższe wyrabianie spowoduje, że ciasto będzie bardzo kleiste.

Na oprószonym mąką blacie formować z ciasta kulki (trochę większe od orzecha włoskiego).
Każdą kulkę rozpłaszczać na placek, na środek kłaść mniejszą kulkę farszu mięsnego, dokładnie skleić brzegi ciasta i uformować w dłoniach kuliste knedle.

Ulepione knedle ostrożnie wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować na bardzo małym ogniu ok 10 min od wypłynięcia na wierzch. 

Podawać polane skwarkami ze słoniny lub boczku.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty