Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Pyszne i bardzo proste kruche ciasteczka. Pachnące masłem i rozpływające się w ustach. Do tego, robi się je błyskawicznie - wszystko zajmuje nie więcej niż 30-40 minut  Jeszcze szybciej się je zajada:)

Składniki 


200 g schłodzonego masła (bez oleju)
250 g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
szczypta sody oczyszczonej (niekoniecznie)

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, nie wyrabiać. Schłodzić w zamrażalniku przez ok. 10 minut lub ok. 30 minut w lodówce.

Z ciasta formować niewielkie kulki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, odciskając wzorek.

Rozgrzać piekarnik. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC, aż ładnie się zarumienią. 

Smacznego :)

Komentarze

  1. Pochrupałabym je do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już to gdzieś widziałem... http://www.mojewypieki.com/przepis/najprostsze-ciasteczka-maslane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, opierałem się na tym przepisie. Zresztą bardzo dobra strona o wypiekach.

      Usuń
  3. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Minęło 15 min i dół przypieczony a Góra biała :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że to zależy od piekarnika, pewnie grzeje bardziej od dołu. U mnie wystarczyło 15 minut, wkładałem do dobrze nagrzanego piekarnika elektrycznego (program góra-dół). Pozdrawiam

      Usuń
  5. Witam! Próbował Pan może z mąką gryczaną? Ale domyślam się, że to nie to samo :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałem, też myślę że to już będzie coś zupełnie innego. Obawiam się że mogą nie wyjść z mąki gryczanej. Można spróbować zastąpić orkiszową białą (jasną). Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny prosty przepis, oparłyśmy sie na nim, ale po tym jak ciasto nam sie nie chciało "połączyć w masę" dodałam jedno jajko. Ciasteczka wyszły super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja nigdy jajka nie dodawałem, trzeba dosyć mocno zgniatać ciasto i się połączy ale można i z jajkiem zrobić :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty