Pleśniak z powidłami śliwkowymi i figami

Pleśniak z powidłami śliwkowymi i figami

Pleśniak z powidłami śliwkowymi i figami


Klasyczne domowe ciasto, bardzo proste i smaczne.
Robione z ciasta kruchego, z powidłami śliwkowymi i figami, bezą oraz kruszonką na wierzchu.
Jest wilgotne i długo pozostaje świeże.

Składniki na ciasto (pieczone w tortownicy o średnicy 24  cm ):


3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550
200 g margaryny do pieczenia, zimnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
4 jajka
2/3 szklanki + 2 łyżki cukru
słoik powideł śliwkowych
5-6 suszonych fig

Oddzielić żółtka od białek w osobnych miskach.

Mąkę przesypać do miski, dodać posiekaną na małe kawałki margarynę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżki cukru i 4 żółtka. Zagnieść ciasto na jednorodną masę.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i zagnieść, aż dobrze się połączy. Porcje ciasta włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.

Białka ubić na sztywną pianę. Potem dodawać cukier małymi porcjami, cały czas ubijając.

Ciasto piekłem w tortownicy o średnicy 24  cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Do foremki dajemy po kolei:

  • na spód, jedną część jasnego ciasta, kruszymy lub ścieramy na tarce
  • na to powidła śliwkowe wymieszane z pokrojonymi figami
  • następnie ciemne ciasto z kakao,  kruszymy lub ścieramy na tarce
  • na to piana z białek
  • na wierzch drugą część jasnego ciasta, kruszymy lub ścieramy na tarce


Pieczemy w temperaturze 175-180ºC około 50 minut, grzanie góra-dół.
Na początku pieczenia, przez ok. 30 minut ciasto nakrywałem folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekało od góry, ale wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik.

Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty