Kiełki - metoda słoikowa



Kiełki są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe. Są one doskonałym dodatkiem do kanapek, past, twarogów, itp. Zawierają łatwo przyswajalne białka, witaminy, mikro- i makroelementy, błonnik oraz enzymy ułatwiające trawienie pokarmów.

Prostym sposobem przygotowania świeżych kiełków jest metoda słoikowa.

Będziemy potrzebować:


  • nasiona – nasiona do kiełkowania lub ziarna przeznaczone do spożycia (nasiona przeznaczone do wysiewania nie nadają się do przygotowania kiełków, ponieważ mogą być zaprawione toksycznymi środkami ochrony roślin) 
  • słoik – ja używam słoika o pojemności 900 ml
  • gaza (bandaż, pielucha tetrowa) oraz gumka recepturka 



Wsypać suche nasiona do słoika – ja daję 2-3 łyżeczki nasion, na słoik o pojemności 900 ml.
Nasiona w słoiku zalać zimną wodą , do połowy jego wysokości. Zostawić do napęcznienia na ok 6-8 godz.
Słoik nakryć gazą i naciągnąć na nią gumkę recepturkę. Gaza zapewnia kiełkom dostęp powietrza oraz spełnia tu rolę sitka do płukania.
Wodę, w której moczyły się nasiona wylać, odwracając słoik nakryty gazą. Przez gazę nalać trochę świeżej wody, przepłukać nasiona. Ponownie wylać wodę, odwracając słoik i czekając aż woda dokładnie spłynie. 
Słoik z opłukanymi ziarnami (bez wody) postawić w ciemnym miejscu, np. schować do szafki kuchennej. 
Aby zapewnić kiełkom odpowiednią wilgotność oraz zapobiec pojawieniu się pleśni należy płukać je zimną wodą, co najmniej 2 razy dziennie (wodę za każdym razem wylewać).
Kiełki powinny być gotowe po 3-4 dniach.


Komentarze

  1. Gdzie można dostać takie nasiona/ziarna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach ze zdrową żywnością, w większych marketach, sklepach ogrodniczych, przez internet itd.

      Usuń
  2. Uwielbiam kiełki, ale dotąd hodowałam je w inny sposób :) Dzisiaj próbuje Twojego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty