Jagodniki / Jagodzianki
Słodkie bułki drożdżowe z nadzieniem z jagód (borówki czarnej). Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 jagodników.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
7 g drożdży instant
250 ml letniego mleka
1 jajko
80 g roztopionego i przestudzonego masła (albo 60 ml oleju)
1/2 szklanki cukru
7 g cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie do jagodników:
250 g jagód
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki nadzienia wymieszać w miseczce.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w dużej misce. Wyrobić mikserem z hakiem ok. 10 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem, przykrytą ściereczką lub folią, odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 90 minut (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części, ja odważałem porcje po ok. 80 g każda. Uformować okrągłe bułeczki. Każdą z nich rozpłaszczyć dłonią, nałożyć na środek czubata łyżkę jagodowego nadzienia, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi (tak jak pierogi). Bułeczki kłaść kolejno na obsypanym mąką blachę, łączeniem do dołu. Uformować w owalny kształt.
Zostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Wyrośnięte jagodniki piec na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 190ºC przez 18 - 20 minut. Studzić na kratce. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jacku,
OdpowiedzUsuńpyszności!
To już są jagody?!
A właśnie są, też się zdziwiłem. 10 zł za litr u mnie. Miejsca znam ale zbierać nie bardzo lubię, wolę grzyby bo większe :)
UsuńMuszę spenetrować rynek w weekend.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy dotarły już do Warszawy...
Jacku,
OdpowiedzUsuńpozwoliłam sobie...
http://www.kuchennymidrzwiami.pl/jagodniki-w-poszukiwaniu-straconego-smaku/
Pozdrowienia!