Pasta z ciecierzycy
Bardzo lubię różnego rodzaju pasty do pieczywa. Ta zrobiona jest z ciecierzycy, w podobny sposób jak przygotowuje się hummus. Zdrowa i smaczna, polecam!
Składniki:
200 g suchej ciecierzycy
50 g sezamu podprażonego na patelni
3-4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta kminu rzymskiego
szczypta papryki ostrej w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól do smaku
1 łyżka oliwy
woda lodowata
1+1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy
Ciecierzycę opłukać i zostawić na noc zalaną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej.
Następnego dnia dobrze wypłukać i ugotować w większej ilości wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody.
Gotować 30-40 minut, aż będzie zupełnie miękka.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i ostudzić.
Sezam uprażyć na patelni, bardzo krótko aby nie przypalić, bo będzie gorzki.
Ciecierzycę zmiksować blenderem dodając uprażony sezam, sól, sok z cytryny i przyprawy.
Miksować do czasu, aż nie będzie grudek, następnie dodać łyżkę oliwy i kilka łyżek lodowatej wody do odpowiedniej konsystencji i miksować dalej na jednolitą kremową pastę.
Podawać z pieczywem, pitą, etc...
Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz