Szaszłyki z polędwicy w marynacie teriyaki
Składniki marynaty:
5-6 łyżek sosu-marynaty teriyaki
5 łyżek oleju/oliwy
1-2 łyżeczki ziaren kolendry (świeżo utłuczonej w moździerzu lub zmielonej)
2-3 ząbki czosnku (drobno posiekanego i zmiażdżonego nożem)
1 łyżeczka imbiru
Składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce.
Na szaszłyki:
500 g mięsa wieprzowego z polędwicy (w wersji lux polędwicy wołowej)
2 cebule
1-2 cukinie
papryka żółta i czerwona
10-15 pieczarek
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki (takie w sam raz do nadziewania na patyczki), rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem.
Mięso przełożyć do przygotowanej wcześniej marynaty i zostawić w przykrytej misce na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na całą noc) w lodówce.
Warzywa i pieczarki umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Nadziewać na patyczki na przemian zamarynowane mięso i pieczarki i warzywa.
Piec na grillu lub w piekarniku około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche. Podczas kilku ostatnich minut pieczenia szaszłyki można posmarować dodatkowo sosem teriyaki aby uzyskać ładny kolor przypieczenia mięsa.
Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego :)
Idealny letni obiad :) Świetnie podane szaszłyki!
OdpowiedzUsuń