Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem


Jeden z hitów naszej tradycyjnej kuchni polskiej - pierogi.

Kilka przepisów na pierogi zamieściłem już wcześniej, były u mnie na blogu:
pierogi ruskie,  pierogi z kapustą i pieczarkamipierogi wigilijne z kapustą i grzybami
oraz słowackie pierogi z bryndzą (bryndzové pirohy).

Tym razem przepis na pierogi z wersji z mięsem.

Proporcje na ok. 45-50 pierogów

Ciasto na pierogi:


4 szklanki maki pszennej
1 szklanka wrzącej wody
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka oleju lub masła

Farsz:


ok. 1 kg mięsa mieszanego
tym razem użyłem:
- 500 g mięsa bez kości z udek kurczaka
- 350 g szpondra wołowego
- 150 g wieprzowiny bez kości
ok.150-200 g włoszczyzny
1 bułka kajzerka
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 łyżka oleju
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
ewentualnie czosnek, majeranek, papryka słodka do doprawienia farszu

Mąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem, dodać żółtko i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.10 minut). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte do odpoczęcia na minimum 30 minut.

Mięso opłukać, zalać w garnku wodą do poziomu mięsa, dodać włoszczyznę, połowę cebuli, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny, aż wszystkie mięsa będą miękkie. Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjąć z garnka i zostawić do ostudzenia. Mięso oddzielić od kości, przepuścić razem z ugotowanymi warzywami przez maszynkę do mielenia. Na koniec mielenia przepuścić przez maszynkę namoczoną w wywarze mięsnym bułkę.

Resztę cebuli pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do zmielonego mięsa, wymieszać.
Farsz doprawić do smaku pieprzem i solą, można też dodać  czosnek, majeranek, paprykę słodką lub inne przyprawy, co kto lubi. Farsz powinien być dosyć mocno przyprawiony i mieć wyrazisty smak. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać trochę wywaru z gotowania mięsa i dokładnie wmieszać w farsz.

Część ciasta rozwałkować na grubość 1 - 2 mm, wykrawać z niego kółka, np. szklanką .

Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Ciasto sklejać, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Sklejone brzegi można dociskać ząbkami widelca.

Pierogi gotować powoli, na małym ogniu w osolonej wodzie, ok 3-4 minuty od wypłynięcia.

Podawać na gorąco, prosto z wody z podsmażoną słoniną, boczkiem lub cebulką.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty