Omlet z truskawkami

Omlet z truskawkami


Szybki omlet z truskawkami. W sam raz na upalny koniec maja.

Składniki na 2-3 omlety:


250 g świeżych truskawek
3 łyżki cukru

6 jajek
6 łyżek mleka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej i masło do smażenia

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Część ładniejszych truskawek można zostawić do dekoracji omletów.
Przełożyć pokrojone truskawki do rondelka i zasypać 3 łyżkami cukru.. Zostawić na ok. 10 minut, aż puszczą sok.
Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 5-10 minut często mieszając, aby się nie przypalały.

Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę mikserem lub trzepaczką.
W oddzielnej miseczce dokładnie wymieszać żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem.
Do masy powoli dodawać pianę z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i kawałkiem masła dla aromatu.
Wylać część masy na rozgrzaną patelnie i smażyć do lekkiego zarumienienia po obu stronach.

Polać przygotowanymi wcześniej truskawkami. Podawać prosto z patelni, tak aby omlet nie zdążył opaść.

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty