Marokańskie naleśniki z semoliny - Baghrir
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Składniki (na ok. 15 naleśników)
2 szklanki bardzo drobnej mąki z semoliny
2 - 2,5 szklanki wody (w zależności od mąki)
3 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 9 g świeżych
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
kilka kropli aromatu pomarańczowego (niekoniecznie)
Sos
2 łyżki masła lub masła klarowanego (ghee)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj 1 szklankę letniej wody z cukrem i drożdżami. Pozostaw rozczyn na kilka minut.
Wymieszaj mikserem ciasto: 1 szklankę wody, mąkę z semoliny, kilka kropli aromatu (niekoniecznie) i sól. Następnie dodaj rozczyn drożdżowy i dobrze wymieszaj.
W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać lekko płynne ciasto, podobne do ciasta na klasyczne naleśniki.
Zostaw na 30 minut.
Smaż na średnim ogniu jak naleśniki, ale tylko po jednej stronie przez około 2 minuty .
Sos
Roztop masło w rondelku, dodaj miód i wodę z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego (niekoniecznie).
Przed podaniem polej sosem .
Smacznego :)
O fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! Kiedyś się na nie natknąłem i dziś wypróbowałem. Niezłe ale chyba trochę nie dopiekłem ;)
Usuń