Ciasteczka piernikowe

ciasteczka piernikowe

Kruche ciasteczka o smaku piernikowym. Spróbowałem odtworzyć recepturę gotowego miksu w kartonie do robienia pierniczków i myślę, że są do nich bardzo zbliżone. Polecam wypróbować!

Składniki na 40-60 ciasteczek (w zależności od wielkości foremki użytej do wykrawania)


210 g mąki pszennej np. typ 450 (tortowa)
20 g ziemniaczanej
85 g drobnego cukru lub cukru pudru
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kawy zbożowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

100 g zimnego masła lub margaryny 
1 jajko

W misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. Dodać 100 g miękkiego masła lub margaryny i jedno całe jako. Zagnieść ciasto, aż będzie mieć jednolitą konsystencję. Ciasto schłodzić w zamrażalniku przez ok.15 minut.
Rozwałkować na obsypanym mąką blacie kuchennym/stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrawać dowolne kształty foremką i przekładać na papier do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 175oC.

Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty