Ciasteczka piernikowe
Kruche ciasteczka o smaku piernikowym. Spróbowałem odtworzyć recepturę gotowego miksu w kartonie do robienia pierniczków i myślę, że są do nich bardzo zbliżone. Polecam wypróbować!
Składniki na 40-60 ciasteczek (w zależności od wielkości foremki użytej do wykrawania)
210 g mąki pszennej np. typ 450 (tortowa)
20 g ziemniaczanej
85 g drobnego cukru lub cukru pudru
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kawy zbożowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g zimnego masła lub margaryny
1 jajko
W misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. Dodać 100 g miękkiego masła lub margaryny i jedno całe jako. Zagnieść ciasto, aż będzie mieć jednolitą konsystencję. Ciasto schłodzić w zamrażalniku przez ok.15 minut.
Rozwałkować na obsypanym mąką blacie kuchennym/stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrawać dowolne kształty foremką i przekładać na papier do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 175oC.
Smacznego :)
Kocham takie pierniczki. :)
OdpowiedzUsuńhttp://jaglusia.wordpress.com/