Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne

Wigilijna klasyka. Podawane zazwyczaj z gorącej wody, okraszone podsmażoną cebulką. Po przestygnięciu można je również przysmażyć na patelni, niektórzy wolą właśnie takie chrupiące. Pierogi można zrobić wcześniej i zamrozić, ja mrożę pierogi lekko obgotowane.

Proporcje na ok. 50-60 pierogów

Ciasto na pierogi:


4 szklanki maki pszennej
1.5 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju lub masła

Farsz:


700 g kapusty kiszonej
500 g grzybów leśnych mrożonych lub 50 g suszonych
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 łyżki oleju
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

Mąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.5-6 minut). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte do odpoczęcia na minimum 30 minut.

Grzyby rozmrozić, posiekać w kostkę, poddusić na oleju, aż woda wyparuje. Jeżeli używamy grzybów suszonych: namoczyć je wcześniej w w niewielkiej ilości wody, gotować ok. 1 godziny, ostudzić i drobno posiekać. 
Kapustę przepłukać 1-2 razy wodą, w zależności od tego jak mocno jest kwaśna. Odcedzić, poszatkować drobno nożem. Przełożyć do garnka, zalać niewielka ilością wody i gotować, aż będzie miękka a woda odparuje.  Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. 
Wymieszać ugotowaną kapustę z grzybami i cebulą, doprawić dodając sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.

Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Rozwałkować na kółka grubość 1 - 2 mm .

Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Ciasto sklejać, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Sklejone brzegi dociskać ząbkami widelca.

Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu ok 5 minut od wypłynięcia.

Polać pierogi podsmażoną cebulką.

Smacznego :)

Komentarze

  1. przepyszny farsz. takie pierogi mogę jeść bez opamiętania ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty