Sernik krakowski

Sernik krakowski

Mój pierwszy sernik - tradycyjny, polski sernik krakowski. 
Jest to sernik na kruchym cieście, o dosyć zwartej konsystencji. Masę serową robi się tu z prawdziwego twarogu lub białego sera, mielonego przez maszynkę lub rozdrobnionego blenderem. Dosyć łatwy do upieczenia i bardzo smaczny.

Sernik krakowski, składniki na keksówkę 12x30 cm:


Kruche ciasto: 

175 g mąki pszennej typ 450 lub 500 
100 g margaryny  
30 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka

Masa serowa:

500 g półtłustego twarogu lub sera białego 
110 g cukru pudru
3 jajka
30 g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
50 g śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g margaryny  
60 g rodzynek + 1 łyżeczka mąki pszennej 


Ciasto

W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem pudrem, dodać posiekaną na kawałki zimną margarynę. Mieszać ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto schować na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto przez chwilę ponownie wyrobić i odłożyć ok. 1/3 ciasta. Keksówkę (12x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno większą częścią ciasta. Ciasto ponakłuwać, widelcem i piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Masa serowa

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w misce blenderem, aż masa będzie zupełnie gładka. Można też twaróg zmielić 2-3 razy w maszynce, a potem rozetrzeć z pozostałymi składnikami, ale użycie blendera jest dużo prostsze.

Do masy serowej dodać namoczone wcześniej rodzynki, obtoczone w mące. Masę dokładnie wymieszać z rodzynkami,  przełożyć  na podpieczony spód i  wyrównać. Sernik udekorować kratką, z odłożonej wcześniej części ciasta.

Sernik piec w piekarniku, w temperaturze 160oC, przez ok. 1 godzinę.

Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wierzch sernika można posmarować lukrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty