Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie kurkowym


Składniki:


200 g świeżych kurek
300 g polędwicy wieprzowej
1/2 cebuli
150 ml śmietany 18%
olej
sól i pieprz do smaku

Polędwicę oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem. Obsmażyć na oleju z obu stron, do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty po każdej stronie). Polędwiczki przełożyć do rondelka, zalać wodą, tak aby były przykryte i dusić ok. 40 minut na wolnym ogniu (aż mięso będzie miękkie).

Kurki oczyścić z pozostałości ściółki i piasku, przełożyć do miski, posolić i zalać wrzątkiem. Szybko wypłukać z resztek piasku i odcedzić na sitku.
Na patelni zeszklić na oleju posiekana cebulę, dodać pokrojone na większe kawałki kurki i smażyć ok. 3 minuty.

Kurki z cebulą przełożyć do rondelka z polędwiczkami, posolić, dodać pieprz do smaku i dusić razem jeszcze ok. 10 minut.

Sos zabielić śmietaną i jeszcze chwilę poddusić.

Można podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty