Ciasto czekoladowo - kokosowe

ciasto czekoladowo - kokosowe

Ciasto o bardzo intensywnie czekoladowym smaku, mocno wilgotne, przekładane kremem kokosowym. 
W sam raz do porannej kawy.

Składniki na ciasto (forma 10x30 cm):


35 g gorzkiej czekolady 
50 g kakao
120 g wrzącej wody
90 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
130 g cukru pudru
1 jajko
150 ml mleka 

Czekoladę i kakao zalać wrzącą wodą w miseczce, mieszać, aż się rozpuszczą, wystudzić. Dodać mleko, dokładnie wymieszać.

W oddzielnej misce wymieszać ze sobą: mąkę, sodę, proszek i sól.

W następnej misce zmiksować cukier, roztopione masło i jajko. Miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, zmiksować. Dodać suche składniki (mąka, soda, proszek i sól) i wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Keksówkę (10x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. 

Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Ciasto całkowicie wystudzić.

Krem kokosowy:


100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1/3 szklanki cukru pudru 
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Śmietanę, cukier i serek ubić mikserem do uzyskania sztywnego, gęstego kremu. Dodać wiórki, wymieszać łyżką do połączenia.

Ciasto przekroić na 2 blaty, przełożyć kremem kokosowym. Wierzch udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 

Polewa czekoladowa:


80 ml mleka 
60 g gorzkiej czekolady 

Mleko zagotować, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia, aż powstanie gładka polewa. 

Smacznego :-)

Komentarze

Popularne posty